četvrtak, 15. kolovoza 2013.

Moja borba sa izrazito suhom kožom i pronalazak odgovarajuće kreme





Moja prva krema za lice je bila SOLEA, to je dječija krema koju je moja mama koristila, a uz nju naravno i ja. Tokom tinejdzerskih dana nisam imala nekih problema sa kožom osim prirodno rumenih obraza zato i nisam imala potrebu za nekom ekstremnom njegom, sve se svodilo na umivanje običnom vodom i Solea kremu.



Kada sam prešla dvadesetu moje lice je postepeno postajalo suho i bez kreme sam imala  osjećaj zategnutosti tako da mi Solea više nije odgovarala. Znala sam da mi treba nešto drugo. Moja slijedeća krema je bila PAVLOGAL MAST i možete predpostaviti, mama mi je kupila :). Nakon nekoliko godina upotrebe Pavlogal masti, došao je red i na Manhattan puder. Njih dvoje bili su idealna kombinacija, ali sve dok se moja koža nije i njih zasitila. Prestala je podnositi toliku masnoću (ovu kremu je veoma teško razmazati i ostavljala je slipav sloj) i težinu pomenutog pudera i tada su moje muke počele. Počela sam čitati recenzije raznih blogerica, ali većina njih imala je masnu kožu, tako da tu nisam pronasla rješenje za svoj novonastali problem.



Jednog ljeta dok sam bila na moru strina mi je ugledala Pavlogal mast i skrenula mi pažnju da je to previše masna krema i da bi trebala preći na nešto laganije kao npr. Bekutan kreme,  u tom očaju rado sam prihvatila njen savjet. . . i tako naredne četiri godine Bekutan krema i ja smo se družile. 


 U isto vrijeme Manhattan puder počinje biti pretežak za moju kožu i sve više je isušuje .Počela je potraga za drugim puderom koji odgovara suhoj koži i koji daje odgovarajuće prekrivanje.Kada sam ga pronašla tada nastaje problem. . Pitate se zašto?

E pa vidite ja imam suhu kožu, ona sa Bekutan kremom  postaje masna, ali opet bez dovoljno vlažnosti a moj novi puder je za suhu kožu i tada nastaje haos na licu . Opet sva pod stresom jer zimi moja koza ne da je suha nego je presuha, užasno zeteže i  peruta se, a naročito na predjelu uz kosu. I tako sam sate provodila u CM-u istražujući i odlučim se probati neku noćnu kremu za početak i odluka je pala na NIVEA VISAGE REICHHALTIGE REGENERIERENDE NACHTCREME. Nakon nekoliko nanošenja nije bila loša, koža ju je prihvatila solidno ali postojao je jedan problem, jednostavno nije se mogla nanositi blizu očiju pekla me je i oči su mi suzile tako da ko nema osjetljive oči ova krema bi mu bez problema odgovarala.




Dok sam se žalila prijateljici na još jednom promašaju, ona je odlučila da mi preporuči još jednu Niveinu kremu i kocka je pala na NIVEA AQUA SENSATION NOURISHING DAY CARE . Kada sam je nanijela očekivala sam da ću dobiti vlažnost koju sam tražila, ali i ovo je bila jedna solidna krema koja bi nakon određenog vremena kad bih je nanijela na lice stvarala zategnutost, koja je predstavljala još jedan u nizu problema u potrazi za savršenom njegom moje kože. Pomenuta krema je stvarala užasan prizor na mom licu perutala se nakon utrljavanja u kožu lica, nesnosne mrvice koje je krema stvrala koje bi nastale u kombinaciji sa puderom predstavljale su krajnje neprihvatljiv prizor koji svakako nisam željela gledati svakodnevno u ogledalu. Međutim, to je bilo u mom slučaju tako što nemora značiti da moje iskustvo sa pomenutom kremom bi se svakome moglo ponoviti.



Bekutan je bila još u upotrebi kad mi je rodica dala Avene kreamu . Ako ste mislili da je mojim mukama došao kraj prevarili ste se . Krema je bila poprilično dobra, ali moje lice se ko ludo znojilo od nje usljed čega su se bukvalno javljale kapljice na nausnici i to je bila kap koja je prelila čašu, odustala sam od potrage i vratila se Bekutanu.



Prošli su mjeseci, zakazala sam termin kod dermatologa te sam odlučila pitati ima li pomoći ovoj mojoj napaćenoj koži i znate šta ? . .  Tu je došao kraj mojim mukama, dobila sam sve što sam željela od jedne kreme. Kada je nanesem na lice osjećaj vlažnosti je nezamjenjiv, osjećate kako koža upija svu tu vlažnost i na kraju dobijete mekano lice bez masnoće i zatezanja . To je zaista idealna podloga za puder J.

Pobjednik medju svim kremama je A-DERMA 

Dolazi u pakovanju od 200 ml i moze se naći u samo nekoliko apoteka u Sarajevu ( bar koliko sam ja upoznata). Znam da je imaju u prodaji Robot - Hrasno, Merkator na Socijalnom, a jedna ljubazna apotekarka mi je rekla da vjerovatno ima i apoteka na Socijalnom preko puta tramvajske stanice. Cijena je 35 KM što nije puno u odnosu na militražu.
Za jedno nanošenje je potreno kao zrno graška da se nanese na lice i vrat, što znači da će vam ova krema potrajat nekoliko mjeseci. Ovo je moje drugo pakovanje i razmišljam da uzmem još neki proizvod iz njihove linije proizvoda. I naravno bez parabena je , što nije bilo naglašeno nna prošlom pakovanju.
Kremu toplo preporučujem :)
  
 Na slikama mozete pročitati šta oni kažu i sastav.





Kako se vi borite sa suhom kožom? Koje vi kreme koristite?

3 komentara:

  1. E baš ću da je kupim mami.. ona ima jako suhu kožu i nema šta joj nisam kupovala ali ništa joj nije pomoglo :(
    inače moja koža je poprilično zahvalna, normalna, zimi se malo isuši što je i normalno... inače i crte lica su mi zahvalne, i trepavice, da kucnem u drvo da se ne ureknem :p

    OdgovoriIzbriši
  2. Moja koža je ljeti normalna, zimi suha, ali nakon tuširanja u bilo kojem godišnjem dobu zateže kao luda. Tu pomogne bilo koja krema/ulje, ali mrzim taj osjećaj :/ inače svakodnevo koristim Balea Aqua serum prije šminkanja, super hidratizira kožu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kupila sa taj serum ali nista minut-dva osvjezena koza i opet zatezanje ...A-derma krema me preporodila. Nemoj pod tusem previse toplu vodu , ja uvijek mlakom skoro pa hladna jer od vrele vode mi se stvaraju lisajevi po lici i crvenilo.

      Izbriši