petak, 1. studenoga 2013.

Tretman za suhu kožu

U svom prvom postu sam spomenula da imam izrazito suhu kožu sa povremeno masnom T zonom.
Ljeti je suha do normalna ali čim nastupi jesen i to je period grijanja ona postaje isušena i osjećaj zatezanja je veoma neugodan. Zimi se stanje pogoršava jer pored zatezanja tu je i perutanje.
Nedavno sam počela koristiti ovaj tretman i moja koža je puno bolje. 
Ovaj tretman se radi prije spavanja .


Sastojci potrebni za ovaj tretman: 
  • soda bikarbona
  • glicerin u tečnom stanju (može se kupiti u bilo kojoj apoteci 2-3 KM)
  • destilovana voda
  • kokosovo, agranovo ili bademovo ulje ( može se kupiti u Badem butiku)                               kokosovo 100ml 8 KM, arganovo 50ml 15 KM i bademovo 4-5 KM
  • vazelin (u DM-u 2-3 KM)




1. Kao prvo ako imate šminku otklonite je nečim na bazi vode nikako nečim sto sadrži ulja jer treba nam koža čista i bez masnoća . Sad imate opciju možete koristiti samu sodu na pokvašeno lice ili je pomiješati sa nečim za čišćenje na bazi vode. Sodom ćete uraditi piling kože i kada operete lice osjetit ćete pod prstima da je koža izrazito glatka.


2. Za drugi korak potrebna vam je bočica sa raspršivačem u nju naspete destilovanu vodu i jednu do dvije čajne kašičice glicerina u zavisnosti od veličine bočice ja sam u svoju od 30 ml stavila jednu kašičicu. Kada to spravite poprskajte po licu i čekajte da se osuši .Glicerin čuva kožu hidratiziranom jer upija vlagu u stanice kože.


 3. Kada ste dali vlagu koži sada je potrebno nahraniti je uljima . Tu imate nekoliko opcija možete nanijeti aganovo, kokosovi ili bademovo to je na vama koje više preferirate.


4.Kada ste koži dali vodu i ulja sada je sve to potrebno zatvoriti da bi bolje upilo u kožu i to ćemo učiniti vazelinom. Ujutro kada ustanete vaša koža će biti mekana i tokom dana bez zatezanja . Ovaj tretman možete raditi svako večer dok ne osjetite da je vaša koža oporavljena i poslije ga možete primjenjivati po potrebi.

Nadam se da sam nekome bila od pomoći .
Ako isprobate ovaj tretman voljela bih da napišete vaše utiske ili ako imate neki drugi  tretman koji djeluje podijelite to sa nama .

Broj komentara: 7:

  1. Mislim da je vazelin suvišan jer ti on sigurno neće vlažiti kožu ;) Bolje da si dodala bijelu glinu ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam rekla da vlaži kožu nego da zatvara sve to što se nanese na lice. :)

      Izbriši
  2. Nisam ni ja baš za vazelin, može li proći bez njega? :) Badem butik me udeblja kad god ga posjetim ali idući put dosta slatkiša, obratiću pažnju na ovo ostalo :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Nekada davno sam o ovome tretmanu čula od gossmakeupartist na youtube i od nedavno počela primjenjivati i on je vec na pocetku naglasio kako ljudi imaju pogresno misljenje o vazelinu i vjeruj ujutro je koza preporodjena

    OdgovoriIzbriši
  4. Moram ovo probati, pogotovo nakon tuširanja kada koža zateže :D

    OdgovoriIzbriši
  5. Ljubav između mene i vazelina je počela prije 2 godine i traje još uvijek :D
    Ovo moram probati :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Pozdrav, zanima me na kojoj pijaci nabavljaš Flormar i GR proizvode. Izvinjavam se što sam fulala post.

    OdgovoriIzbriši